Στυτική δυσλειτουργίαΣτυτική Δυσλειτουργία στους Διαβητικούς

Στυτική δυσλειτουργία είναι η αδυναμία επίτευξης στύσης, αρκετά σκληρής και διαρκούς, ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική σεξουαλική επαφή.

Το πρόβλημα είναι πολύ συχνό. Στην Ελλάδα υπολογίζεται, ότι περίπου 450.000 Έλληνες παρουσιάζουν μετρίου βαθμού προβλήματα στύσης. Από αυτούς οι 11.500 κάθε χρόνο θα μεταπίπτουν σε πλήρη ανικανότητα. Ωστόσο, συνήθως το πρόβλημα δεν αναφέρεται στον ιατρό κυρίως για λόγους ντροπής. Έτσι με το χρόνο επιδεινώνεται και τελικά φθάνει να συνοδεύεται από τάση κοινωνικής απομόνωσης και κατάθλιψης.

Αιτιολογικά η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι αμιγώς ψυχολογική ή να ξεκινά από οργανική βάση και να προστίθεται και ο ψυχολογικός παράγοντας, αφού η εμφάνισή της οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο σεξουαλικής αποτυχίας. Στα μεγαλύτερα άτομα η αιτιολογία είναι συνήθως πολυπαραγοντική και μπορεί να περιλαμβάνει το σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοαγγειακά προβλήματα, χειρουργικές επεμβάσεις για καρκίνο προστάτη ή ουροδόχου κύστης, νευρολογικές παθήσεις, φάρμακα όπως τα ψυχοφάρμακα και κάποια καρδιολογικά προβλήματα και ορμονικές διαταραχές. Στα νεώτερης ηλικίας άτομα προεξάρχουν οι ψυχολογικοί παράγοντες και οι χρόνιες προστατίτιδες.

Η διάγνωση της αιτιολογίας της διαταραχής μπορεί να γίνει από τον ανδρολόγο. Ωστόσο, η ειδική αιτιολογική αντιμετώπιση συνήθως δεν είναι εφικτή. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι μη ειδικής αντιμετώπισης, που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Φάρμακα από το στόμα, που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στο πέος και σε συνδυασμό με σεξουαλική διέγερση προκαλούν στύση. Ωστόσο, δεν είναι αποτελεσματικά στο 30% των περιπτώσεων, ιδιαίτερα σε ασθενείς με νευρολογική βλάβη, σοβαρή αγγειοπάθεια και σ’ αυτούς που υποβλήθηκαν σε ριζική προστατεκτομή. Επίσης σε κάποιες συνυπάρχουσες παθήσεις η χρήση τους αντενδείκνυται.
  • Η ένεση φαρμάκου με βελόνα στα σηραγγώδη σώματα του πέους προκαλεί στύση σε αρκετούς ασθενείς. Ωστόσο, μπορεί να προκληθεί πόνος, αιματώματα, πριαπισμός (παρατεταμένη, επώδυνη στύση) και σκλήρυνση των σηραγγωδών σωμάτων. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των ενέσεων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
  • Η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης χειρουργικά αποτελεί την πλέον αποτελεσματική, μόνιμη και ασφαλή θεραπεία για τους ασθενείς, που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα ή έχουν σοβαρές παρενέργειες ή δεν τα επιθυμούν. Η πεϊκή πρόθεση είναι ένα υδραυλικό εμφύτευμα, που τοποθετείται με απλή επέμβαση διάρκειας περίπου μίας ώρας και νοσηλείας μίας ημέρας. Η τομή είναι μικρή, αόρατη στη κάτω επιφάνεια του πέους και το υλικό δεν γίνεται αντιληπτό, ούτε καν από τη σύντροφο την ώρα της επαφής. Πρόσφατη κλινική μελέτη απέδειξε ότι η τοποθέτηση πεϊκών προθέσεων είχε ως αποτέλεσμα την πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση των ανδρών (93%) σε σύγκριση με τα φάρμακα (51%) και τις ενέσεις στο πέος (40%). Η υπεροχή της πεϊκής πρόθεσης σχετίζεται με το ότι είναι η μοναδική θεραπεία που επιτρέπει την αυθόρμητη σεξουαλική επαφή οποιαδήποτε στιγμή καθώς η στύση επιτυγχάνεται μέσα σε δευτερόλεπτα χωρίς να απαιτείται “προετοιμασία” ή να υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας (όπως με τα χάπια και τις ενέσεις), ενώ η στύση διατηρείται για όσο διάστημα επιθυμεί ο άνδρας. Ακόμη αίσθηση, εκσπερμάτιση και οργασμός γίνονται φυσιολογικά.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η συχνότερη αιτία οργανικής ΣΔ, αφού βλάπτει τη στύση σε όλα τα επίπεδα και ήτοι τα μεγάλα αγγεία, τα μικρά αγγεία και τα περιφερικά νεύρα. Το 70% των διαβητικών θα αναπτύξει στυτική δυσλειτουργία. Ο συνδυασμός του διαβήτη με την παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση και κάπνισμα ονομάζεται μεταβολικό σύνδρομο και αποτελεί σημαντικό προδιαθεσικό παράγοντα τόσο για την εκδήλωση ΣΔ, όσο και στεφανιαίας νόσου. Για το λόγο αυτό οι δύο καταστάσεις συχνά συνυπάρχουν, ακόμη και αν η στεφανιαία νόσος είναι ασυμπτωματική.

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει ακόμη και άλλες δυσλειτουργίες στον άνδρα. Αυτές περιλαμβάνουν διαταραχές του οργασμού, της εκσπερμάτισης, όπως η παλινδρόμηση του σπέρματος ή η μη εκσπερμάτιση, αλλά και διαταραχές ούρησης. Στην γυναίκα ο διαβήτης μπορεί να προκαλεί μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και της σεξουαλικής διέγερσης, τόσο υποκειμενικά, όσο και μείωση στη λίπανση του κόλπου κατά την επαφή.

Η πρόληψη στους διαβητικούς περιλαμβάνει την σωστή ρύθμιση του σακχάρου και ιδιαίτερα στους διαβητικούς τύπου Ι την εντατική γλυκαιμική θεραπεία. Ταυτόχρονα την διακοπή καπνίσματος, την απώλεια βάρους, καθημερινή άσκηση, ρύθμιση των λιπιδίων, της υπέρτασης και ίσως της τεστοστερόνης του αίματος, η οποία έχει πτωτική τάση με την πάροδο της ηλικίας. Η προληπτική επίσκεψη στον ουρολόγο ανδρολόγο βοηθά στην γρηγορότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, πριν εμφανισθούν επιπλοκές, όπως η σεξουαλική απομόνωση και κατάθλιψη και στην σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πασχόντων.

Οι τρόποι θεραπείας περιλαμβάνουν:

  • Φάρμακα από το στόμα, που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στο πέος και σε συνδυασμό με σεξουαλική διέγερση προκαλούν στύση. Η μέση αποτελεσματικότητα τους είναι περίπου 70%. Τα φάρμακα είναι γενικά ασφαλή και οι πιο συχνές παρενέργειες τους είναι πονοκέφαλος και έξαψη. Προσοχή χρειάζεται σε συγχορήγηση με αντιυπερτασικά φάρμακα και α ανταγωνιστές λόγω του κινδύνου σοβαρής υπότασης.
  • Η ένεση φαρμάκου με βελόνα στα σηραγγώδη σώματα του πέους προκαλεί στύση σε αρκετούς ασθενείς. Η αποτελεσματικότητα του ξεπερνά το 80% στη δόση, που επιλέγεται από τον ανδρολόγο. Τα πλεονεκτήματα των ενέσιμων φαρμάκων, είναι η καλή αποτελεσματικότητα τους, χωρίς συστηματικές παρενέργειες. Τα κύρια μειονεκτήματα τους, ωστόσο είναι η χρήση βελόνας, που είναι αποκρουστική, ο πόνος και η ίνωση που δημιουργείται τοπικά και η μείωση της δραστικότητάς τους, σε μακροχρόνια χρήση. 13- 60% θα εγκαταλείψουν την ενέσιμη θεραπεία μελλοντικά.
  • Η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης χειρουργικά αποτελεί την πλέον αποτελεσματική, μόνιμη και ασφαλή θεραπεία για τους ασθενείς, που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα ή έχουν σοβαρές παρενέργειες ή δεν τα επιθυμούν. Η πεϊκή πρόθεση είναι ένα υδραυλικό εμφύτευμα, που τοποθετείται με απλή επέμβαση διάρκειας περίπου μίας ώρας και νοσηλείας μίας ημέρας. Η τομή είναι μικρή, αόρατη στη κάτω επιφάνεια του πέους και το υλικό δεν γίνεται αντιληπτό, ούτε καν από τη σύντροφο την ώρα της επαφής. Πρόσφατη κλινική μελέτη απέδειξε ότι η τοποθέτηση πεϊκών προθέσεων είχε ως αποτέλεσμα την πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση των ανδρών (93%) σε σύγκριση με τα φάρμακα (51%) και τις ενέσεις στο πέος (40%). Η υπεροχή της πεϊκής πρόθεσης σχετίζεται με το, ότι είναι η μοναδική θεραπεία που, επιτρέπει την αυθόρμητη σεξουαλική επαφή οποιαδήποτε στιγμή καθώς η στύση επιτυγχάνεται μέσα σε δευτερόλεπτα χωρίς να απαιτείται «προετοιμασία» ή να υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας(όπως μετά χάπια και τις ενέσεις), ενώ η στύση διατηρείται για όσο διάστημα επιθυμεί ο άνδρας. Ακόμη αίσθηση, εκσπερμάτιση και οργασμός γίνονται φυσιολογικά.