ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ 9:30-11:00

Το ροχαλητό, ο ήχος δηλαδή που παράγεται από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και οφείλεται σε μερική απόφραξη του αεραγωγού, είναι ένα σύμπτωμα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος με το οποίο όλοι είμαστε εξοικειωμένοι.

Η άπνοια, ή ορθότερα το σύνδρομο απνοιών κατά τον ύπνο, είναι η διακοπή της αναπνοής για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Και οι δύο αυτές καταστάσεις είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τον οργανισμό σε βάθος χρόνου, διότι επηρεάζουν τη συνολική απόδοσή μας κατά τη διάρκεια της ημερήσιας εργασίας και συμβάλλουν στη δημιουργία χρόνιας κόπωσης. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι επηρεάζουν σε βάθος χρόνου τη λειτουργία, τόσο της καρδιάς, προκαλώντας για παράδειγμα αρτηριακή υπέρταση ή ακόμη και αρρυθμίες, όσο και του αναπνευστικού συστήματος. Αποτελούν δε και μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα αφού η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο με άτομα που ροχαλίζουν ή υποφέρουν από σύνδρομο απνοιών είναι πολλές φορές αδύνατη! Όλα αυτά μπορεί να συμβαίνουν σε όλες τις ηλικίες, από την παιδική έως και την τρίτη ηλικία, αλλά με διαφορετική παθογένεια.

Ωστόσο, είμαστε σε θέση, τις περισσότερες φορές, να προσφέρουμε ικανή λύση στα προβλήματα αυτά, πάντα με τη βοήθεια και του ίδιου του ασθενούς. Είναι λοιπόν απαραίτητο όταν κάποιος πάσχει από τις καταστάσεις αυτές, είτε παιδί είτε ενήλικας, να απευθυνθεί στον ειδικό γιατρό που στην περίπτωση αυτήν είναι ο Ωτορινολαρυγγολόγος. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος είναι εκείνος που θα προβεί στην ακριβή και σωστή διάγνωση και θα προτείνει την καταλληλότερη αντιμετώπιση για την επίλυση του προβλήματος, έτσι ώστε να βελτιωθεί στο μέγιστο η ποιότητα ζωής του ασθενούς.

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ 11:00-14:00

1. Ενδοσκοπικές επεμβάσεις στη μύτη και τα ιγμόρεια καθώς και στις ρινικές κόγχες
Για αντιμετώπιση χρόνιων καταστάσεων της μύτης με δυσκολία στην αναπνοή, πολύποδες, πονοκεφάλους, απώλεια όσφρησης.

 • Ενδορρινική ελάχιστα παρεμβατική με κάμερες και ειδικά εργαλεία και πολυποδοτόμουσ και εάν υπάρχουν ενδείξεις χρήση ειδικών καθετήρων για διεύρυνση των περιοχών επικοινωνίας της μύτης με τους ρινικούς κόλπους
 • Ειδικά προσαρμοσμένη για κάθε ασθενή αναλόγως των ευρημάτων που εμφανίζει στην Αξονική Τομογραφία.

Η επέμβαση στοχεύει στην αποκατάσταση της λειτουργίας της επικοινωνίας των κόλπων που περιβάλλουν τη μύτη, π.χ τα ιγμόρεια, με αφαίρεση των παθολογικών ιστών ή πολυπόδων.

Με την ίδια τεχνική και ειδικά εργαλεία γίνεται πολύ προσεκτική και μόνιμη συρρίκνωση των ρινικών κογχών σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τεχνικές καυτηριασμoύ με χρήση υπερήχων ή και laser που προκαλούν έγκαυμα ιστών και έχουν πρόσκαιρο αποτέλεσμα.

Ο ασθενής φεύγει την ίδια μέρα χωρίς γάζες στη μύτη.

Αποκατάσταση περιλαμβάνει πιθανότητα εμφάνισης ελάχιστου αίματος και ακαθαρσιών τις πρώτες ημέρες καθώς και μπούκωμα για περίπου 2 βδομάδες .

Κάποιοι από τους ασθενείς μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια νέα τεχνική, την Balloon Sinuplasty, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και με τοπική αναισθησία.

Βασίζεται στη χρήση ειδικών καθετήρων με τον ίδιο τρόπο που οι Καρδιολόγοι χρησιμοποιούν το μπαλονάκι για τα αγγεία της καρδιάς.
Η τεχνική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις πονοκέφαλου που οφείλεται σε φλεγμονή των μετωπιαίων κόλπων και των ιγμορείων.

Επίσης, επειδή είναι ελάχιστα τραυματική, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στα παιδιά με ιγμορίτιδες.

Ειδικός καθετήρας με φωτεινή πηγή τοποθετείται με χρήση κάμερας στην περιοχή της μύτης που είναι μπλοκαρισμένη, με μεγάλη ακρίβεια, και στη συνέχεια τοποθετείται μπαλονάκι που ανοίγει και καθαρίζει το φυσιολογικό άνοιγμα του κόλπου της μύτης χωρίς τραυματισμό ιστών.
Δεν τοποθετούνται γάζες στη μύτη και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια μέρα.

2. Ενδοσκοπική τυμπανοπλαστική

Σε χρόνιες φλεγμονές του αυτιού, χολοστεάτωμα και βαρηκοία.
Με χρήση κάμερας και όχι μικροσκοπίου, ή με συνδυασμό καί των δύο.
Τα προτερήματα είναι:

 • Δέν περιλαμβάνει τομές, γίνεται εξ’ολοκλήρου διαμέσου του αυτιού
 • Ο φωτισμός είναι καλύτερος και το οπτικό πεδίο μεγαλύτερο

Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια μέρα.

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ 12:00-18:00

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της ΩΡΛ είναι η παθολογία του λάρυγγα και ειδικά των Φωνητικών χορδών.
Η σημασία του θέματος πηγάζει από την ανατομική θέση του λάρυγγα και τη λειτουργία του και αυτή η παθολογία επηρεάζει την εικόνα και την ποιότητα ζωής. Για να κάνουμε το αντικείμενο κατανοητό ακολουθεί μια απλή ταξινόμηση:

 1. Οι παθήσεις που ενοχλούν στην φώνηση – Δυσφωνία ή Βράγχος φωνής:
  Εδώ μιλάμε για κάθε πάθηση που δυσκολεύει την φώνηση ή αλλοιώνει τη χρεία της φωνής. Μπορούμε να μιλήσουμε για ασθενείς που έρχονται αμέσως στον ΩΡΛ και δρομολογείται η λύς. Υπάρχουν όμως και ασθενείς αμελείς ή τρομαγμένοι οι οποίοι φοβούνται για τη διάγνωση! Εδώ θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι κάθε βραχνάδα πρέπει να σταλεί στον ΩΡΛ άμεσα καθώς υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που μπορεί ο ΩΡΛ να δρα με πιο σωστό τρόπο προς αποφυγή προβλημάτων και αυτό είναι συχνό όταν ο ασθενής πάσχει από Ιογενή Λαρυγγίτιδα με πιθανή πάρεση ή παράλυση των Φ.Χ. ή δυσφωνία μετά από τραύμα που η συλλογή του αιματώματος μπορεί να είναι θανατηφόρα. Επομένως, με απλά λόγια σε κάθε βραχνάδα πρέπει οπωσδήποτε ο ασθενής να δει ΩΡΛ και σε κάθε περίπτωση η βραχνάδα πάνω από 2 εβδομάδες πρέπει να ερευνάται εξονυχιστικά. Τονίζουμε ότι η σωστή λειτουργία της ρινοφαρυγγικής αναπνοής και οι τεχνικές αποκαταστάσεις του ροχαλητού προστατεύουν τον λάρυγγα και τον κάνουν πιο ανθεκτικό. Μια μικρή λεπτομέρεια στην θεραπεία της Γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι και η μείωση του βάρους που προστατεύει επίσης το λάρυγγα από σοβαρές ζημιές (μείωση ροχαλητού).
 2. Οι παθήσεις που ενοχλούν στην Αναπνοή. Όταν η πάθηση φράζει την αναπνευστική οδό διαμέσου των Φ.Χ. ή τον Υπογλωττιδικό Χώρο ή τον Υπεργωτιδικό Χώρο:
  Εδώ είναι ανάποδα τα πράγματα , ο ασθενής έρχεται σύντομα στον ΩΡΛ. Ο φόβος για τη ζωή και την αίσθηση πνιγμού και η έλλειψη οξυγόνου είναι σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν τον ασθενή στον ιατρό. Εδώ ο ιατρός πρέπει να δρα κατάλληλα με την πάθηση και την σοβαρότητά της. Στο νου του ιατρού πρέπει πάντα να είναι τα μέσα για την αναπνοή και να μην ξεχνάει να ρωτάει τον ασθενή για πιθανό ξένο σώμα (ειδικά σε παιδιά), ΝΦΔ Λαρυγγόσπασμο ή έλλειψη ασβεστίου ή παραθυρεοειδής. Πάντα κάνοντας τη διάγνωση πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση ανάγκης διασωλήνωσης (όταν κινδυνεύει η αναπνοή). Μετά την οξεία φάση έρχεται η εκτίμηση για την λύση και αυτό το κάνει ο ΩΡΛ μετά από ενδοσκόπηση.
 3. Μεικτές παθήσεις και συμπτώματα:
  Πολύ συχνά έχουμε μια αιτία (κύστη, κοκκίωμα, πολύποδα κλπ.) που μπορεί να περάσουν μια οξεία φάση όπως Γριππώδης Λαρυγγίτιδα ή αλλεργικό οίδημα ή έγκαυμα μετά νυχτερινής παλινδρόμησης ή τραύμα στο λαιμό κλπ. Αυτά είναι η πιο δύσκολη κατάσταση για τον ασθενή και τον οδηγούν να αναζητά άμεσα τη λύση. Ένα τελευταίο σχόλιο είναι ότι ο ΩΡΛ πρέπει να προσέχει πάντα την διαφορική διάγνωση. Πολλές φόρες έχουμε φυματίωση αλλά και καρκίνο του λάρυγγα , έχουμε πολύποδα αλλά και λευκοπλακία. Το μονό για το οποίο επιμένουμε είναι ότι σε κάθε συμπτωματολογία, πρέπει τον ασθενή να τον δει ΩΡΛ.

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΤΡΙΤΗ 10:00-13:00

Η Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης αφουγκραζόμενη τις ανάγκες του κόσμου ως προς τον τομέα της Ρινολογίας, δημιούργησε το Πρότυπο Κέντρο Ρινολογίας.

Η Ρινολογία αποτελεί μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη εξειδίκευση της Ωτορινολαρυγγολογίας, εστιάζοντας στην αισθητική και τη λειτουργικότητας της μύτης.

· Η μύτη αποτελεί ταυτόχρονα κεντρικό χαρακτηριστικό του προσώπου, συντελώντας στην έκφραση και την αρμονία του και βασικό φίλτρο της ανώτερης αναπνευστικής οδού με ρόλο τον καθαρισμό, την εφύγρανση και τη θέρμανση του εισπνεόμενου αέρα

· Το σχήμα της μύτης καθορίζει σημαντικά τη συμμετρία του προσώπου και κατά αυτό τον τρόπο τη αυτοεκτίμηση του ατόμου

· Η ζωοφόρος αναπνοή, η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης και το «χρώμα» της φωνής είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη λειτουργία της μύτης

· Με τις αισθήσεις και τις λειτουργίες της μύτης και των υπολοίπων οργάνων της Ωτορινολαρυγγολογίας, ο άνθρωπος κατανοεί το περιβάλλον γύρω του, ζει και τρέφεται μέσα σε αυτό, αποφεύγει κινδύνους και τοποθετεί τον εαυτό του μέσα στο χώρο

· Η ρινολογία ισορροπεί μεταξύ τέχνης και ιατρικής, συνδυάζοντας γνώσεις μηχανικής, αεροδυναμικής και νευροφυσιολογίας, αποτελώντας ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της μαγικής ειδικότητας της Ωτορινολαρυγγολογίας