ΤΡΙΤΗ 17:30-20:30 & ΠΕΜΠΤΗ 17:00-20:00, ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Στόχος του ηπατολογικού ιατρείου είναι η αποτελεσματική και ολοκληρωμένη προσέγγιση των ασθενών με ηπατολογικά νοσήματα. Η λειτουργία του ιατρείου επικεντρώνεται στη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από νοσήματα του ήπατος και πιο συγκεκριμένα:

1. Ιογενείς ηπατίτιδες ( χρόνια ηπατίτιδα B και C)

2. Αυτοάνοσα νοσήματα του ήπατος (Πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα, Πρωτοπαθής χολική κίρρωση, Αυτοάνοση ηπατίτιδα, σύνδρομα επικάλυψης)

3. Μεταβολικά νοσήματα του ήπατος (Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος)

Η λοίμωξη από τους ιούς της ηπατίτιδας Β και C εμφανίζει αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα αποτελώντας την 8η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η φυσική ιστορία της χρόνιας λοίμωξης μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνο. Οι χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες μπορούν πλέον να αντιμετωπισθούν και σε πολλές περιπτώσεις να ιαθούν πλήρως με την έγκαιρη διάγνωση και χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Αντικειμενικός στόχος της θεραπείας είναι η επίτευξη μακροχρόνιας ιολογικής ύφεσης και εκρίζωσης του ιού.

Η διάγνωση των χρόνιων ηπατοπαθειών προκύπτει από το συνδυασμό των παρακάτω:

1. Λεπτομερής λήψη ιστορικού

2. Κλινική εξέταση

3. Εργαστηριακός έλεγχος

4. Εξειδικευμένες απεικονιστικές εξετάσεις (Αξονική και Μαγνητική τομογραφία), συμπεριλαμβανομένης της νεότερης γενιάς ελαστογραφία ήπατος (shear wave ελαστογραφία).

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ 9:00-13:00

Η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος και οι κινητικές διαταραχές του οισοφάγου μελετώνται με εξειδικευμένες εξετάσεις που περιλαμβάνουν την μανομετρία οισοφάγου και την ΡΗμετρία – αντιστασιομετρία.

  • Μανομετρία οισοφάγου
    – διάγνωση κινητικών διαταραχών οισοφάγου (αχαλασία, διάχυτος οισοφαγικός σπασμός, οισοφάγος nutcracker, υπερτονία κάτω οισοφαγικού σφικτήρα, δευτεροπαθείς διαταραχές κινητικότητας οισοφάγου)
  • PHμετρία – αντιστασιομετρία (εμπέδηση)
    – είναι η σημαντικότερη εξέταση για την διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Η PHμετρία (πεχαμετρία) είναι εξέταση κατά την οποία γίνεται η διάγνωση της παλινδρόμησης μόνο του οξέος του στομάχου. Η αντιστασιομετρία όμως, που είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος, έχει την ικανότητα διάγνωσης όλων των ειδών παλινδρόμησης (όξινο υγρό, αλκαλικό υγρό, αέρας).