ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΠΕΜΠΤΗ 10:00-13:00

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι μια μάστιγα της σύγχρονης εποχής. Περίπου 10.000 άτομα στην Ελλάδα, πάσχουν από τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής νόσου και για να επιβιώσουν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση. Μελέτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη παρέχουν ενδείξεις ότι περίπου το 10% του πληθυσμού πάσχει από ΧΝΝ. Αυτό σημαίνει ότι γύρω στους 1.000.000 Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα από τους νεφρούς.

ΑΙΤΙΑ

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι οι πιο συνήθεις αιτίες της ΧΝΝ, που μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας και εθνότητας. Αν είστε μεγάλης ηλικίας, υποφέρετε από σακχαρώδη διαβήτη ή αρτηριακή υπέρταση, ή έχετε γονέα ή κάποιον συγγενή που πάσχει από ΧΝΝ, μπορεί να έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Για αυτό είναι σημαντικό να:

 • Απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό και ειδικότερα στο νεφρολόγο, μετά τη διαπίστωση της παρουσίας κάποιου από τους παραπάνω παράγοντες
 • Κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις που υποδεικνύει ο γιατρός
 • Τηρείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των παραγόντων εξέλιξης της νόσου

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος δεν έχει στην αρχή συμπτώματα. Ένα άτομο μπορεί να χάσει το 90 % της νεφρικής του λειτουργίας χωρίς να εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα. Μπορεί όμως να διαγνωστεί με απλές εργαστηριακές εξετάσεις, όπως:

 • μία εξέταση αίματος για τη μέτρηση της ουρίας και της κρεατινίνης
 • μία γενική εξέταση ούρων

Πιθανά συμπτώματα προχωρημένης ΧΝΝ αποτελούν: η νυκτουρία, το οίδημα των αστραγάλων, η κόπωση, η αναιμία, η ελάττωση της όρεξης και τα αφρίζοντα ούρα.

Τι παρέχει το κέντρο

Εξωτερικό ιατρείο Νεφρολογίας που παρακολουθεί και αντιμετωπίζει ασθενείς με προβλήματα όπως:

 • Χρόνια Νεφρική Νόσος όλων των σταδίων  (διατροφική και φαρμακευτική υποστήριξη)
 • Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια
 • Σακχαρώδης Διαβήτης, Διαβητική Νεφρική Νόσος
 • Αρτηριακή Υπέρταση
 • Λοιμώξεις Ουροποιητικού
 • Νεφρολιθίαση
 • Αιματουρία, λευκωματουρία
 • Σπειραματονεφρίτιδες
 • Πολυκυστική νόσος των νεφρών και άλλα κληρονομικά νεφρικά νοσήματα
 • Μονήρης νεφρός
 • Ηλεκτρολυτικές διαταραχές (π.χ. υπονατριαιμία, υποκαλιαιμία, υπερκαλιαιμία κ.λπ.)
 • Κύηση με προβλήματα υπέρτασης, λευκωματουρίας ή προεκλαμψίας
 • Προετοιμασία για ένταξη σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας (αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση)
 • Προετοιμασία και έλεγχος για μεταμόσχευση

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 1η και 3η ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: 9:00-12:00, 2η και 4η ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: 18:00-20:00

Το παθολογικό ιατρείο της προληπτικής ιατρικής, ασχολείται με την στοχευόμενη παρέμβαση, με σκοπό την αποτροπή εκδήλωσης βλαπτικού για το άτομο νοσήματος. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος εντοπίζει τα πρώιμα συμπτώματα παθολογικών καταστάσεων , οι οποίες σε αρχικό στάδιο είναι ευκολότερα ιάσιμες και αντιμετωπίσιμες.

Στόχος μας, είναι η αποφυγή της πρώιμης νοσηρότητας και θνητότητας, με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα ζωής σας.

Απευθυνόμαστε σε ενήλικες που δεν έχουν διαγνωσμένο πρόβλημα υγείας και δεν ακολουθούν κάποια θεραπεία η υγιειονοδιαιτητικά μέτρα. Με τη βοήθεια των κατευθυντηρίων οδηγιών, σκοπός μας είναι η κινητοποίηση για αλλαγή του τρόπου ζωής, η εκπαίδευση και η πληροφόρησή σας για να επιτευχτεί η βέλτιστη συμμόρφωση απέναντι στους “σιωπηλούς” κατά τα αλλά “κινδύνους”. Τι εννοούμε ?

Μην περιμένετε ζάλη, αδυναμία και λοιπά προμηνύματα αν έχετε πχ αυξημένη χοληστερόλη ή μια μικρή αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης. Το κάπνισμα, οι δυσλιπιδαιμίες, οι διαταραχές του σακχάρου, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η παχυσαρκία, η δίαιτα με trans λιπαρά, υδατάνθρακες και αλκοόλ, η καθιστική ζωή και οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες δρουν μακροχρόνια και αθόρυβα, βλάπτοντας τα αγγεία και αυξάνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, αγγειακών εγκεφαλικών, περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Η ιατρική επίσκεψη, το ατομικό και κληρονομικό ιστορικό, η λεπτομερής κλινική εξέταση και ο εργαστηριακός/παρακλινικός έλεγχος (π.χ. σάκχαρο, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, “καλή HDL”, κακή “LDL“ Lp(a), ομοκυστεΐνη, νεφρική και ηπατική λειτουργία, ΗΚΓ, holter πίεσης -ρυθμού), αναγνωρίζουν και εξατομικεύουν τους δυνητικούς κινδύνους για βλάβη των αγγείων.
Όπου χρειάζεται, γίνεται πιο λεπτομερής έλεγχος (echo-triplex καρδιάς, αγγείων, νεφρών κλπ) ή κατευθύνεστε σε ανάλογες ειδικότητες. Τα μεσοδιαστήματα παρακολούθησης ποικίλουν ανάλογα με το προφίλ του ασθενή (ηλικία, φύλο κλπ). Σημαντική είναι η ενεργός συμμετοχή σας στην συνολική αυτή προσπάθεια αναγνώρισης, αντιμετώπισης και συμμόρφωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ασχολούμαστε επίσης με την ορθή πληροφόρηση-κατεύθυνση, ως προς την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου προστάτη, μαστού, εντέρου. Νοσημάτων που επίσης δεν εμφανίζουν συμπτώματα αλλά είναι ευκολότερα αντιμετωπίσιμα ή/και θεραπεύσιμα στα αρχικά στάδια.